Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αρχίζει… χτες

Ως γονείς δεν ντρεπόμαστε καθόλου να ουρλιάζουμε μπροστά στα παιδιά μας για ένα γκολ και να μαλώνουμε μεταξύ μας για μια κάλτσα έξω από τα άπλυτα. Ντρεπόμαστε, όμως, να τους μιλήσουμε για το σεξ.

Γιατί;

– Γιατί το σεξ αφορά τους ενήλικες. Και το πανεπιστήμιο αφορά τους ενήλικες κι όμως λέμε στα παιδιά μας «όταν μεγαλώσεις να γίνεις γιατρός». Οι έρευνες μας λένε ότι ο μέσος όρος ηλικίας στον οποίο αρχίζουν οι σεξουαλικές εμπειρίες των εφήβων είναι τα 14. Επιπλέον, δεν έχουν εξαλειφθεί οι παιδοφιλικοί φόβοι ούτε στα πιο εξελιγμένα κράτη. Άρα καλό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν κάποια πράγματα.

 – Γιατί εμάς ποιος μας μίλησε; Αν και μας αρέσει να προβάλουμε πόσο μοντέρνοι είμαστε, ας παραδεχτούμε ότι οι περισσότεροι από μας δεν μάθαμε για το σεξ από τους γονείς μας ούτε από το σχολείο, αλλά από την πορνογραφία και τις παρέες. Πόσοι από μας έχουμε gays στην οικογένεια ή στην παρέα μας και δεν μιλάμε γι αυτό, δεν πιστεύουμε ότι οι γονείς μας κάνουν σεξ, δεν ξέρουμε καν ότι είναι δική μας ευθύνη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας;

 – Γιατί ντρεπόμαστε να μιλήσουμε γι’ αυτό. Μεγαλώσαμε με ταινίες όπου η σεξουαλική πράξη άρχιζε μ’ ένα φιλί και τελείωνε μ’ ένα πέπλο. Μετά ήρθε το Beverly hills κι όλα τα πουριτανικά αμερικάνικα προϊόντα που συνδέουν το σεξ με την «κατάρα» της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αργότερα, το sex and the city έκανε το σεξ κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας… Ο φαύλος κύκλος της ημιμάθειας θέλει το σεξ απαγορευμένο κι επικίνδυνο, ωστόσο σημαντικό για μια σχέση.

Το σεξ είναι μια μορφή επικοινωνίας. Κάθε προβληματική κατάσταση αντιμετωπίζεται με συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι ή με έναν ειδικό της ψυχοθεραπείας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε…

  • Σύμφωνα με τον Freud η σεξουαλικότητα είναι μια ανθρώπινη ανάγκη που ενεργοποιείται με την γέννηση του βρέφους. Αρχικά επενδύεται στην απόλαυση και την ασφάλεια που δημιουργεί ο θηλασμός. Αυτό είναι το στοματικό στάδιο. Στη συνέχεια η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη περνάει από το πρωκτικό στάδιο, αυτό που βιώνουμε ως έλεγχο των σφιγκτήρων και ανεξαρτητοποίηση και καταλήγει στο γενετικό, στην αγάπη μας για τον γονέα του άλλου φίλου που γνωρίζουμε ως οιδιπόδειο σύμπλεγμα.
  • Στην πουριτανική αμερικανική κοινωνία της δεκαετίας του 50’,ο Alfred Kinsey διεξήγαγε την μεγαλύτερη ως σήμερα έρευνα γύρω από τη σεξουαλική συμπεριφορά. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι όρισε την σεξουαλική συμπεριφορά ως ένα συνεχές κι όχι ως δίπολο. Στο γνωστό τεστ σεξουαλικότητας (Kinsey scale,1948) αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δείγματός του δεν κατατασσόταν στα άκρα της ομοφυλοφιλίας και της ετεροφυλοφιλίας αλλά στο ενδιάμεσο του φάσματος.
  • Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αρχίζει με την ενημέρωση του παιδιού από την νηπιακή ηλικία για την φυσιολογία και την υγιεινή του σώματος. Δηλαδή μαθαίνουμε πως ονομάζουμε και πως φροντίζουμε τα μέλη του σώματός μας.
  • Το επόμενο στάδιο είναι η προφύλαξη των ευαίσθητων σημείων μας από κάθε είδους απειλή ή παρενόχληση. Είναι ο γνωστός κανόνας του εσωρούχου σύμφωνα με τον οποίο μαθαίνουμε στα παιδιά να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τα αγγίζει στα σημεία του σώματος που καλύπτονται από εσώρουχα.
  • Έπειτα συζητάμε για τις σχέσεις, τις φιλικές, τις ερωτικές και την σεξουαλική πράξη. Η περιγραφή εξαρτάται από την ηλικία και την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού. Αποφεύγουμε τον εκφοβισμό και τις υπερβολές και ενθαρρύνουμε τις ερωτήσεις. Αν δεν νιώθουμε άνετα συμβουλευόμαστε έναν ειδικό, ψυχολόγο ή γιατρό ή χρησιμοποιούμε ένα βιβλίο ανάλογο της ηλικίας του παιδιού.
  • Το τελευταίο στάδιο είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός δηλαδή η ενημέρωση πως οι σεξουαλικές σχέσεις συνδέονται με τη δημιουργία οικογένειας κι αυτό είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται ώριμα και συνειδητοποιημένα.
  • Η συζήτηση για το σεξ παραμένει ένας ανοιχτός διάλογος στην διάρκεια της εξέλιξης ενός παιδιού σε έφηβο και σε ενήλικα και είναι καλό να επανερχόμαστε σε αυτή στις φάσεις των μεγάλων αλλαγών.
© Copyright 2024 - Sharewithlarasoues.gr