Διαζύγια…όχι άλλο κάρβουνο! (Close up, Οκτώβριος 2014)

Τα διαζύγια χτυπούν σαν έμπολα τις σύγχρονες σχέσεις. Αν και πολλοί αρέσκονται να κατηγορούν τους νέους για την επιπολαιότητά τους, η αλήθεια είναι ότι το διαζύγιο ήταν ενσωματωμένο στο concept του γάμου από την αρχή της έμπνευσης του θεσμού. Μήπως αντί ν’ αναρωτιόμαστε γιατί χωρίζουμε ν’ αναρωτηθούμε γιατί παντρευόμαστε;

Γιατί παντρευόμαστε;

  • Γιατί ο γάμος είναι η φυσική εξέλιξη μιας σχέσης. Όντως μια καλή σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε γάμο. Εξέλιξη, όμως, μπορεί να είναι και ο χωρισμός…
  • Για να κάνουμε οικογένεια. Ο γάμος είναι ανάγκη του ζευγαριού κι όχι του παιδιού. Ούτε νομικά ούτε κοινωνικά αποτελεί πλέον προϋπόθεση για τη δημιουργία οικογένειας. Όσοι το επικαλούνται αυτό περιμένουν την κοινωνική αναγνώριση της ωριμότητάς τους. Η δημιουργία οικογένειας έχει να κάνει με τον οικογενειακό προγραμματισμό. Αυτός είναι μέρος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που οι γονείς και τα σχολεία αναθέτουν στις «κακές παρέες» και στο youtube. Μετά τη γέννηση των παιδιών αλλάζει η ισορροπία και είναι πιθανό να κλονιστεί.
  • Για την κοινωνική αποδοχή. Αν και η λαίλαπα των διαζυγίων αμφισβητεί ανοιχτά τον θεσμό του γάμου, αυτός καλά κρατεί. Αυτό συμβαίνει γιατί τα στερεότυπα μας δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας . Ο γάμος, όπως ένα κοστούμι σε μια πλαστική κούκλα, κατευνάζει το άγχος που βιώνουμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

 Γιατί χωρίζουμε;

  • Ασυμφωνία χαρακτήρων. Πολλοί άνθρωποι συμπεριφέρονται στον γάμο σαν να είναι ένα συμβόλαιο. Βάζουν όρους στην αρχή κι έπειτα επαναπαύονται. Δεν επικοινωνούν, δεν διαπραγματεύονται, ενοχοποιούν την αλλαγή κι επενδύουν τελικά στη λήξη του συμβολαίου ως λύτρωση από τα προσωπικά τους διλήμματα.
  • Μοιχεία. Η απιστία είναι ένα σύμπτωμα κι όχι μια ανίατη ασθένεια. Είναι η παθολογική έκφραση της ανασφάλειας και του θυμού μας. Στο πρωτόγονο παρελθόν μας γυναίκες και άντρες ήμασταν πολυγαμικοί. Η μονογαμία εφευρέθηκε από τους άντρες για να διασφαλίσει την πατρότητα των τέκνων τους μέσα από την καταπίεση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Παραμένει μια επιλογή που μας εξασφαλίζει σωματική και ψυχική υγεία, αυτοπεποίθηση και προσαρμοστικότητα. Είναι όμως δύσκολος στόχος για τις γενιές που ζουν ως τα 80, χωρίς σεξουαλικές απαγορεύσεις και αναστολές.
  • Ψυχολογική και σωματική βία. Η βία είναι αντικοινωνική συμπεριφορά. Φαινόμενα σωματικής ή ψυχολογικής βίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η παραμέληση, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
  • Αυτοί οι «τρίτοι». Ο άντρας ή η γυναίκα που αποφασίζουν να παντρευτούν πρέπει να αφοσιωθούν στην οικογένεια που δημιουργούν. Επιτρέποντας την παρέμβαση των γονιών τους τραυματίζουν την αποκλειστικότητα της σχέσης τους και προεξοφλούν το τέλος της…

Η ψυχοθεραπεία επινοήθηκε από τον άνθρωπο για να απαλύνει τον ψυχικό πόνο και να μας δώσει τη δυνατότητα να ζήσουμε μια πιο γεμάτη ζωή. Τα νέα ζευγάρια πρέπει να γνωρίζουν ότι η θεραπεία ζεύγους και η θεραπεία οικογένειας δίνουν λύση στα προβλήματα των σχέσεων. Ακόμη και σε περιπτώσεις που ένας χωρισμός είναι αναπόφευκτος, τα ζευγάρια μπορεί να επιλέξουν την ψυχοθεραπεία για να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ τους και να αποφύγουν τις διαμάχες. Μετά από έναν χωρισμό χρειάζεται να επουλωθούν οι πληγές, να ερμηνεύσουμε τα λάθη μας και να χτίσουμε νέες σχέσεις σε γερά θεμέλια κι όχι στα συντρίμμια των προηγούμενων.

© Copyright 2024 - Sharewithlarasoues.gr